Ianculescul Blog, Ianculescu Cristian Ianculescu Cristian: Proiectul IOHANNIS
sâmbătă, 5 decembrie 2009

Proiectul IOHANNIS

Crin Antonescu :
Proiectul Iohannis - un model pentru reformarea politicii romanesti


Foarte multi romani vor schimbarea si au demonstrat-o la vot. Schimbarea nu va veni prin simpla alegere a unui nou presedinte. Schimbarea trebuie sa insemne modificarea profunda a modului in care politica se raporteaza la oameni.


Politica romaneasca trebuie sa se reformeze radical. Nu ma refer la modificari de fatada. Nu conteaza numarul de parlamentari, cata vreme in randul lor raman in continuare oameni ca Elena Udrea. Nu conteaza numarul de ministri din guvern, cata vreme mai pot aparea ministri precum Monica Ridzi. Nu conteaza numarul de camere parlamentare, cata vreme legile sunt facute de oameni ca Emil Boc si apoi votate cu forta.


Am doua directii pentru reforma politica. In PNL, voi continua impunerea politicii bunului-simt. Iar in Guvern, Klaus Iohannis va sustine o alta abordare a actului de guvernare. Mai transparent, mai sincer, mai normal.


Primul pas catre aceasta schimbare este numirea unui premier independent, in persoana lui Klaus Iohannis; el are de partea sa toate aceste principii, pe care le-a probat prin fapte de cand exista in politica romaneasca. A-l aseza in fruntea guvernului poate fi o garantie ca infuzia de eficienta adusa de el in administratia Sibiului poate sa aiba efect si la nivelul cabinetului Romaniei.


Pana acum reformele au intarziat. Dar un singur lucru nu mai poate intarzia: adevarul. Nu mai putem amana sa spunem oamenilor adevarul. Iar adevarul e ca, oricat de mult ar reduce Basescu parlamentul, cifra care trebuie redusa este a somajului. Iar acest lucru va fi foarte, foarte dificil. Ne asteapta un an greu, cu siguranta cel mai greu de pana acum. Se vor pierde multe locuri de munca, economia va slabi si mai mult, tot mai multi oameni vor simti din plin loviturile crizei, spitalele vor avea dificultati sa functioneze, toti vom face sacrificii. Iar daca nu aducem in guvern profesionisti seriosi, acest rau se va amplifica. Nu mai avem timp de pierdut. Traian Basescu vrea sa vorbim doar despre Parlament si referendum. Eu vreau sa spunem adevarul despre oameni: la anul va fi in continuare foarte rau.


Proiectul Iohannis inseamna si cateva lucruri imediate, principii si actiuni de care trebuie sa tinem seama:
- Membrii Cabinetului ales de premierul Iohannis, in baza unor criterii publice si nu a unor negocieri de culise.
- Buget pana la Craciun, pe principiile acordului cu FMI, corelat cu masuri de relansare economica.
- Desfiintarea impozitului forfetar.
- Mentinerea cotei unice.
- Scaderea TVA la produsele agro-alimentare.
- Revenirea la principiile depolitizarii administratiei.
- Oprirea risipei bugetare printr-o restructurare majora a sectorului public, in special a aparatului central (guvern mai mic, ministere mai putine, birocratie scazuta).
Publicat de Ianculescu Cristian la 16:55 |  
Etichete: ,

0 comentarii:

Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)